Over de yoga


Yoga
Thuis zijn bij jezelf is de essentie en daarvoor is eerst thuiskomen nodig. Soms telkens opnieuw weer thuiskomen. Je wezenlijke Zelf ervaren. Yoga technieken kunnen daarbij helpen. Yoga betekent verbinding. Verbinding met je goddelijke essentie. Je potentieel is immens. Je hebt alles in je. We bestaan uit dezelfde sterrenstof als heel de schepping.

Lichamelijke oefeningen (asana’s) zijn onderdeel van yoga en de oefeningen zijn veelal vernoemd naar de natuur, dieren, mensen en voorwerpen; je kruipt in de huid van...Het gaat bij de oefeningen niet om de eindhouding, maar om de weg. Kijken naar je mogelijkheden.
Wanneer je spanning kan toelaten door uit het gevecht te gaan, kun je loslaten en ontstaat er ruimte. Je ervaart de ruimte van ontspanning. Blokkades kunnen zich opheffen, zodat de energie weer vrij kan doorstromen.

De ademhaling is daarbij belangrijk. De levensenergie zit onder andere in de adem. Ademen is leven. Bij je geboorte adem je voor het eerst in en als je sterft adem je voor het laatst uit. Elke ademhaling zou je kunnen zien als een cyclus van geboorte en sterven. De uitademing geeft ruimte voor de nieuwe inademing.  Zonder het ene kan het andere niet bestaan. Met een uitademing laat je het oude los waardoor je het nieuwe kan ontvangen. Telkens wordt een nieuw moment geboren.  Bewustzijn en je ademhaling gaan hand in hand. Er is een wisselwerking tussen je ademhaling en je geest, gedachten en gevoel.

Yoga technieken helpen je je beter thuis te voelen in je lichaam, bewust zijn in het hier en nu. Yoga gaat over aarden, zonder gronding zijn ideeën luchtkastelen. In je lichaam komen, is van belang (incarneren). Van je hoofd naar je hart en je onderbuik gevoel. Yoga gaat over de weg naar binnen. Het vormloze in de vorm. De staat van eenheid ervaren met al wat is. In het moment zijn, is meditatie.

Wanneer je thuis bent bij jezelf, in je eigen centrum, in je spil, valt alles op zijn plaats. Dan ben je en beleef je je leven in de flow. Dan ervaar je vaak synchroniciteit; de kadootjes van de kosmos.

7lotuszon

Over de lessen
Bij Lotusstudio kun je yogales volgen, hierbij gaat het om je eigen persoonlijke yogapad.
Met hatha yoga doen we fysiek dynamische oefeningen; ontspanning door inspanning. Bij yin yoga worden veelal zittende en liggende oefeningen langer aangehouden, waardoor ze diep doorwerken. We sluiten de les af met een eindontspanning en daaraan voorafgaand doen we geregeld een ademhalingsoefening en/of een korte meditatie. Af en toe krijg je een yoga nidra (yoga slaap, een speciale begeleide meditatie).
De lessen zijn gebaseerd op de klassieke yogahoudingen. Elke week is een thema de ‘kapstok’ van de les en daarmee zijn de lessen afwisselend en sluiten ze goed aan op dat wat speelt.
Yoga beoefening draagt er aan bij dat je letterlijk lekkerder in je vel zit en dat je beter voelt hoe het met je gaat.  Dit is uiteraard waardevol in het leven van alle dag.

4nautilus

De nautilus creeert telkens een nieuwe kamer als ze uit de oude gegroeid is, zo ontstaat een spiraalvormig huis. De spiraal is de weg naar binnen en naar buiten.

Sonja vertelt wat de yogalessen voor haar doen:
Tijdens een drukke tijd in mijn leven, waar zowel fysiek als mentaal veel van mij werd gevraagd ben ik yoga gaan doen. Via de site vond ik de lotusstudio van Susanne. Dat is nu jaren geleden.

Susanne geeft fijne yogalessen waarin de balans is terug te vinden.

Iedereen kan meedoen met de lessen, de houdingen worden in stappen opgebouwd, lukt een houding nog niet dan is de sfeer zo dat ik me vrij voel om het bij een stap terug te houden. Zo heb ik geleerd om naar mijn eigen lichaam te luisteren. "Kijk wat vandaag lukt, lukt het nog niet dan misschien morgen" Dat klinkt voor mij heel ontspannen en tegelijkertijd erg motiverend.

Susanne vertaald op een eenvoudige wijze, de yoga vanuit India, in haar lessen en in het dagelijks leven, zonder af te doen aan de filosofie achter de yoga.

Ik heb veel baat bij de yogalessen tijdens het oefenen van de houdingen en het letten op mijn ademhaling ben ik daar zo mee bezig dat mijn hoofd een stuk leger is als we aan de eindontspanning beginnen. Fysiek merk ik dat ik soepeler ben geworden en sterker. Ik heb nauwelijks meer rug, nek of schouderklachten, terwijl ik toch een zware baan in de zorg heb.

Verder vind ik het fijn dat Susanne, de workshops die zij zelf volgt, weer toepast in haar lessen. Zodat deze naast het oude vertrouwde ook vernieuwend zijn.

Kortom voor mij zijn de yogalessen van Susanne een echte ontspanning en een fijne oplader van mijn energie.

Zie ook:

Lestijden

Lestijden

Deelname

Tarieven

Tarieven

Docent

Zwangerschapsyoga

es-vedra

Yogaretraite

Ander aanbod

Ander aanbod

Yoga producten

Yoga producten