Kruiden

bosjekruidenbloemen

Kruiden
Overal in de natuur groeien heilzame kruiden. In tuinen zijn ze veelal bekend als ‘onkruid’ omdat ze op plaatsen groeien waar wij ze niet willen hebben. Denk aan de brandnetel, paardenbloem of heermoes.

Kruiden bevatten een heleboel inhoudstoffen en heel veel kruiden hebben een medicinale werking. De kruiden worden verwerkt in thee, tinctuur, olie of zalf, waarbij verschillende delen van de plant gebruikt kunnen worden, zoals de bloemen, de bladeren en/of de wortels.

kruideninbosjes

Het mooie is de holistische werking van de kruiden. Bij synthetische medicijnen wordt vaak een natuurlijke inhoudstof geïsoleerd en nagemaakt. Bij kruiden gaat het juist om de synergie van het totaal aan stoffen die aanwezig zijn in de plant.
In de kruidengeneeskunst wordt gekeken welk(e) kruid(en) passen bij een klacht, probleem of ziektebeeld en passen bij de persoon. Het is zeker zo belangrijk om te kijken naar de persoon die de kruiden inneemt, want we zijn niet allemaal hetzelfde en dezelfde symptomen hebben niet altijd dezelfde oorzaak. Er zijn bijvoorbeeld veel verschillende kruiden inzetbaar bij hoofdpijn. Bij de kruidengeneeskunst wordt goed gekeken naar de mens en een juiste match gezocht.

Zie ook:

Over healing

Praktische informatie

Bloesems

Yoga healing

Massage